duminică, 6 iunie 2010

Bolile pasarilor


Zoonozele sunt boli transmise de animale omului. Unele virusuri si bacterii care produc bolile la pasari, in cazul de fata, se dovedesc extrem de labile incat sa produca aceeasi boala si la om

. Nu toti agentii patogeni care infecteaza animalele pot trece si la om, fiecare specie fiind atacata de un subtip diferit de bacterie sau virus. In continuare vom vorbi despre cele mai comune boli la om contractate de la pasarile de companie sau de curte.

Psitacoza (Chlamidioza, Ornitocoza) este o afectiune produsa de Chlamydia psittaci, o bacterie parazita intracelulara. Psitacoza e numele afectiunii atunci cand apare la speciile de papagali, unde se mai numeste si Febra papagalilor. Aceasta bacterie poate produce infectia la o multime de specii: pasari, oi, capre,porci, vaci, om, insa gazda preferata sunt papagalii, cei care si transmit aceasta bacterie la om. Boala se transmite prin aer, prin inhalarea diversilor produsi de secretie sau parti de tesut ale pasarilor contaminate (fecale, urina, saliva, secretii nazale si oculare, puf/pene). Transmiterea prin consumarea oualor a fost semnalata doar la rate si curcani. Pasarile bolnave pot prezenta urmatoarele semne: secretii nazale si oculare, dificultati in respiratie, fecale verzui, ochi inflamati. Perioada de incubatie fiind de la cateva luni la ani chiar, unele pasari aparent sanatoase pot fi purtatoare ale acestei bacterii si pot transmite boala. La om apar simptome ca: dureri de cap si musculare, febram afectiuni ale tractului respirator.

Pot aparea si complicatii severe cum ar fi tromboflebita, encefalita, hepatita sau pneumonia. Perioada de incubatie la om este de 6-14 zile. Bacteria raspunde bine la tratament antibiotic.
Salmoneloza este o infectie produsa de o varietate larga de bacterii din genul Salmonella. Germenii pot infecta diverse gazde de la om la pasari si animale. Bacterie gram negativa, Salmonella elibereaza endotoxine, care contamineaza foarte usor alimentele. Pasarile desi pot parea sanatoase pot purta aceasta bacterie in sistemul digestiv inferior si o pot transmite oamenilor prin fecale. Ele pot dobandi boala fie prin ingerarea manacarii contaminate, din fecalele altor pasari bolnave, prin infectarea oualor. Pasarile bolnave sunt letargice, fara pofta de mancare, prezinta secretii apoase, diaree cu sange (in special la papagali) si chiar artrita. Omul poate lua boala prin consum de carne de pasare si oua contaminate, si mai rar de la pasarile de companie. Boala se poate transmite de la om la om, si chiar de la om bolnav la pasarile de companie. Simptomele sunt: diaree sanghinolenta, deshidratare, voma, febra. Perioada de incubatie este de doar 6-72 de ore, iar recuperarea se face rapid daca se instituie tratament (4-6 zile).

Boala New Castle este provocata de un paramixovirus atat la om cat si la pasari. Este mai raspandita la pasarile salbatice. Virusul poate fi transmis prin secretii sau fecale. La pasari dau afectari ale sistemului respirator, diaree, semne neurologice (tremor, convulsii, pozitii anormale ale capului). Unele pasari isi pot reveni, altele mor. La om incubatia dureaza doar 2-3 zile si poate aparea conjunctivita, letargie, frisoane si febra. Recuperarea dureaza cam 3 saptamani. Campilobacterioza este produsa de Campylobacter jejuni, care poate afecta fie oamenii fie pasarile (in special papagalii). Bacteria se afla cantonata in intestinul subtire al pasarilor bolnave si al celor purtatoare sanatoase. La pasari apare letargie, hepatita, pierderea apetitului, diaree galbuie. Mortalitatea e ridicata. Oamenii se pot imbolnavii fie prin contact cu animale bolnave (rareori), fie prin consumule carnii de pasare contaminata. Simptomele sunt: dureri de cap, febra, crampe abdominale, diaree. Recuperarea se face in 7-10 zile cu tratament antibiotic instituit.

Alveolita alergica reprezinta un cumul se simptome si semne pulmonare, care afecteaza persoanele alergice la pene, puf sau materii fecale. Semnele pot aparea pe perioada a ani intregi si abia dupa 10-20 de ani se declanseaza afectiunea. Poate aparea in forme acute, subacute si cronice. Formele acute apare prin expunerea la cantitatii mari de pene sau puf intr-un interval scurt si se manifesta prin tuse, respiratie dificila, febra si frisoane. Daca expunerea inceteaza atunci si semnele dispar si nu e necesar un tratament medicamentos.

Formele subacute apar dupa expunere constanta si indelungata la agentii alegici. Apare tuse seaca si dificultati in respiratie, daca expunerea la alergeni nu inceteaza se trece in forma cronica, ireversibila in care aceste simptome persista.
Cel mai bine e ca indivizii care se stiu sensibili la pene sa evita contactul prelungit cu acestea, precum si o igiena buna a coliviilor si locurilor unde sunt tinute pasarile. In linii mari acestea sunt principalele boli care pot fi transmise de pasarile de casa omului. Insa cu masuri de preventie bine puse la punct se pot evita imbolnavirile.

Un comentariu: