miercuri, 2 iunie 2010


Din cele 5 specii Testudo, broasca testoasa egipteana este cea mai mica. In timpul unor cercetari in Delta Nilului a fost gasita cea mai mare femela, aceasta masurand 127 mm, in timp ce, masculul cel mai mare atinge dimensiunea de 95 mm. Aceste animale mici ies in evidenta prin frumoasa culoarea aurie a carapacei (carapax). Deseori, marginile acesteia sunt maronii. Membrele inferioare sunt acoperite cu spori, coada are un mic corn, iar membrele superioare sunt acoperite cu solzi mari.

Mediul
Testudo kleinmanni provine din zonele apropiate de tarmurile Libiei, Egiptului si de partea sudica a Israelului ( partea nordica a peninsulei Sinai ) pana la cel mult 120 Km distanta de Marea Mediterana. 50 mm de precipitatii pe an sunt pentru aceste mici creaturi suficienti.
Fiind o specie pe cale de disparitie comertul este strict interzis.

Mod de viata
Broasca testoasa egipteana traieste in locuri aride, adica in desert si in stepe. Carapacea deschisa la culoare o protejeaza de razele puternice ale soarelui. Din luna iunie pana in august temperatura este totusi mult prea ridicata, astfel, broasca testoasa are o perioada de odihna ingropandu-se in nisip. In rest, pe parcursul anului aceasta este activa. In timpul iernii, temperaturile sunt foarte scazute, pot ajunge chiar si sub 0 grade. In acest timp umiditatea aerului este foarte ridicata. Pentru a se proteja impotriva frigului, micile animale se ingroapa pentru scurte perioade in pamant. In timpul zilei, cand rasare soarele, ies din nou la lumina. Primavara este anotimpul cel mai bogat in ceea ce priveste hrana, pentru ca este momentul cand desertul infloreste.

Reproducerea
Femela sapa in luna martie si in luna aprilie gropi mici de cate 5 cm unde depun oua ovale - lunguiete, care in medie masoara 32 mm lungime si 23 mm latime si care cantaresc aproximativ 7,8 g. Numarul oualor depinde de marimea femelei, acestea depunand pana la 4 oua la fiecare depunere (in total 3 depuneri cu pauze de cate trei saptamani intre ele). La temperaturi de 31 pana la 32,5 grade in incubator, puii ies din ou dupa 90 pana la 105 zile. Daca temperaturile din natura sunt mai ridicate, atunci posibilitatea ca puii sa iasa la lumina mai repede este mare. Acestia cantaresc 5,5 pana la 6,8 g. Si in cazul Testudo kleinmanni este valabil, ca raportul dintre sexe sa fie controlat de temperatura de incubatie.

Comportamentul
Broasca testoasa egipteana este obisnuita cu o clima extrem de calda. De aceea, aceasta se va imbolnavi inevitabil daca va fi tinuta in aer liber in zonele din Europa Centrala. Cu toate acestea, este recomandat sa fie scoasa afara in dupa mesele cu temperaturi ridicate, dar pentru scurte perioade de timp. Avand in vedere ca micile creaturi nu hiberneaza iarna si sunt foarte sensibile, acestea nu pot fi crescute decat intr-un spatiu special amenajat, intr-un terrarium.

Broastele testoase egiptene, care ajung in Europa, sunt de cele mai multe ori inca foarte micute, deoarece sunt aduse pe avion de catre turistii inconstienti. De asemenea, acestea sunt vandute in piete si de catre bastinasi. De cele mai multe ori sunt deshidratate si infometate, iar sansele de supravietuire sunt foarte mici. Comertul ilegal si distrugerea habitatului au adus aceasta specie pe cale de disparitie. Astazi mai sunt doar 7.500 de exemplare in toata lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu