joi, 6 mai 2010

doua bacteri noi descoperite in apa

|



• Cercetatorii de la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi au descoperit doua noi bacterii care se gasesc in apa potabila, microorganisme care nu sunt incluse inca in indicatorii de apa potabila • Dupa cum sustin cercetatorii, prezenta acestor bacterii in apa potabila poate dauna persoanelor a caror imunitate este scazuta si pot provoca o gama larga de boli • "

Din lipsa banilor sau a lipsei de personal, in unele zone apa nu este epurata cum trebuie. In instalatii, apa a stagnat in anumite coturi si a format un biofilm, in care bacteriile gasesc conditii favorabile pentru crestere si multiplicare", a declarat cercetatorul Luminita Minea

Cercetatorii de la Centrul Regional de Sanatate Publica (CRSP) Iasi au descoperit doua noi bacterii care se gasesc in apa de baut. Deocamdata, aceste bacterii nu sunt incluse in indicatorii de apa potabila. Cercetatorii stiintifici din medicina de la CRSP au luat in vizor existenta in apa potabila a celor doua microorganisme: Aeromonas cydrophila si Tseudomonas aeruginosa. Dupa cum sustin cercetatorii, prezenta acestor bacterii in apa potabila poate dauna persoanelor a caror imunitate este scazuta si pot provoca o gama larga de boli. Proiectul de cercetare a fost demarat de CRSP Iasi in luna decembrie 2009 si se desfasoara in doua etape.

"La Centrul Regional a fost initiat un proiect prin care se doreste studierea unor noi microorganisme izolate in apa, care prezinta un risc potential: acestea pot afecta persoanele cu imunitatea scazuta", a declarat dr. Luminita Minea, cercetator stiintific la CRSP Iasi. Intr-o prima faza s-au recoltat la nivel de judet mostre biologice din instalatiile de apa si s-au adunat date despre starea de sanatate a persoanelor din zonele analizate. De cateva zile proiectul a intrat in cea de-a doua faza: prelucrarea datelor si analiza de laborator. "Proiectul demarat a pornit de la ideea ca o parte dintre instalatiile de apa de la nivelul judetului sunt vechi si prost intretinute. Din lipsa banilor sau a lipsei de personal, in unele zone apa nu este epurata cum trebuie. In instalatii, apa a stagnat in anumite coturi si a format un biofilm, in care bacteriile gasesc conditii favorabile pentru crestere si multiplicare", a mai declarat cercetatorul Luminita Minea. Practic, proiectul vine sa demonstreze ca acesti agenti patogeni pot exista in zonele unde instalatiile sunt vechi, iar statiile de epurare din judet nu filtreaza corespunzator apa care ajunge in casele oamenilor.

Noile bacterii nu exista in apa in care concentratia de clor este normala, adica de 0,5 miligrame la litru, in schimb nu au nici o problema in a se multiplica daca apa are o concentratie mai mica de 0,1 miligrame la mie. In prezent, in legislatia europeana sunt prevazute norme pentru doar doua organisme mircobiologice. Cercetatorii ieseni estimeaza ca vor putea prezenta primele date abia peste sase luni. Daca rezultatele cercetarii vor fi pozitive, atunci se va propune modificarea indicatorilor de apa potabila, astfel incat numarul lor sa creasca la patru. "Pana acum, apa nu era buna daca clorinarea nu era corect efectuata, iar instalatiile erau vechi. Acum insa au mai aparut acesti doi noi agenti patogeni. Prezenta lor in apa poate produce tulburari gastrointestinale, afectiuni ale pielii si chiar septicemie, in situatiile grave", a conchis dr. Luminita Minea. Cele doua bacterii ajung in apa potabila prin deversarile de fecale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu