joi, 13 mai 2010

cel mai bun prieten al omului ne vindeca de depresie

Este dovedit! Efectul terapiei cu animale de companie se poate observa de la primele şedinţe. Această terapie a început să fie aplicată, în ultima vreme, şi la noi în ţară. Animalele de companie au demonstrat că pot deveni terapeuţi desăvârşiţi şi în cazul bătrânilor instituţionalizaţi la Casa Max.

În fiecare duminică, cei 80 de bătrâni instituţionalizaţi la Casa Max sunt vizitaţi de echipe de voluntari şi dresori, însoţiţi de câini special antrenaţi. Iar rezultatele nu au întârziat să apară.

“Ceea ce s-a observat de la prima sedinţă este că au avut o stare de veselie, bucurie şi mulţumire”, a declarat Violeta Pascu, psihologa Casei Max.

Animalele au reuşit să ajute bâtrânii să uite de singurătate şi chiar să depăşescă momente dificile din punct de vedere emoţional, psihologic şi social.

“Asociaţia a mai desfăşurat proiecte cu animale pentru copii şi ne-am dat seama cât de importantă este prezenţa animalelor. Vrem să aducem la cunoştinţă tuturor acest lucru. pentru că un câine, o pisică, orice animal poate face minuni”, Raluca Simion, reprezentant Asociaţia GIA.

O şedinţă de terapie cu animale reduce starea depresivă şi ne scapă de singurătate

La începutul şi la sfârşitul fiecărei şedinţe de terapie făcute de bătrâni s-au măsurat tensiunea arterială şi pulsul fiecărui participant. S-a observat scăderea frecvenţei pulsului, iar la nivel psihologic, reducerea stării depresive şi a stării de singurătate. Cel mai mare succes al proiectului este un bărbat care a reînceput să vorbească.

“Au fost rezultate speclaculoase. Domnul Mircea Ţugui, care pe la jumătatea primei faze a proiectului pur şi simplu a început să vorbească. De unde el era foarte izolat înainte, nu vorbea, acum a început să vorbească, ne-a povestit viaţa lui, iar astăzi este foarte comunicativ”, a declarat psihologul Violeta Pascu.

Mircea a rămas cu sechele în urma unui accident vascular cerebral. Are o formă de afazie şi o problemă locomotorie. Deşi unora le-ar putea fi frică de un rottweiler , pe Mircea l-a ajutat să trecă peste probleme.

“Seth este prietenul meu. Am avut şi eu un câine, un lup. Şi mi l-a furat. Era blând, cuminte. Acum vreau un câine ca Seth, dar un pui ca să îl fac eu mare”, a declarat Mircea Ţugui.

În terapia cu animale, se utilizează frecvent câinele, deoarece oferă necondiţionat dragoste şi afecţiune

“Sunt oameni care au fost motivaţi de căţeluşi şi s-au ridicat din pat, au început să meargă”, a declarat dresorul, Cătălin Cornea.

În jurnalul căminului, “Animalele fac oamenii să zâmbească”, Delia Sigartău, senior Casa Max, scrie câteva rânduri din suflet, cum spune ea: “Este mare bucurie când ne vizitează animalele căminul. Abia aşteptăm ziua de terapie. Ne uităm şi aşteptăm ziua în care vin animalele la noi. Viaţa fără ele…îi lipseşte ceva”.

“Întotdeauna am avut animale. Pisică sau căţel. Deveneau oameni, îmi ştiau toate storile. Încercau să facă ceva ca să nu mai plâng. Deveneau oameni în compania mea”, a mai spus Delia Sigartău.

Proiectul social “Animalele fac oamenii să zâmbească” a fost lansat în 2009 de Asociaţia GIA şi Primăria Sectorului 3 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în parteneriat cu Mars România.

“În 2009 am avut o ediţie pilot a acestui proiect. Terapia cu animale de companie este o terapie alternativă, care este destul de necunoscută la noi în ţară. Am ales să implementăm acest gen de terapie, să vedem care sunt rezultatete. Şi am ajuns în 2010, să putem spune că starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit, calitatea vieţii lor s-a îmbunătăţit”, a declarat Delia Matei, consultant comunicare proiect “Animalele fac oamenii să zâmbească”.

Terapia cu animale de companie, funcţionează de foarte mulţi ani în ţările vestice. La noi, a început mult mai târziu. Specialiştii spun că această terapie nu este benefică doar pentru bătrâni şi copii, ci şi pentru bolnavii cronici, copii cu autism, persoanele cu deficienţe în vorbire, pentru starea de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu